Šipkovaná – Po stopách indiánů

3

 

„Na prérii se prohání vítr a v dáli vyje kojot. Supové krouží nad planinou a indiánští náčelníci rokují o nastolení trvalého míru. Právě jsou připraveni zakopat válečnou sekeru…“

Těmito slovy začala úvodní scénka hry pro děti s názvem „Po stopách indiánů“. O navození počáteční atmosféry a stanovení cíle se postaral zbytek sloganu.

„Během porady došlo ke sporu, válečná sekera byla vykopána a indiánští bojovníci se vydali na válečnou stezku. Nastalo období temna. Nikdo však nechce žít v takovém čase. Veškeré snahy náčelníků zakopat válečnou sekeru a nastolit tak mír selhaly. Jediná možnost je přinést posvátnou hlínu a sekeru pohřbít hluboko pod zem… “

Tento nepříliš radostný příběh přijaly děti s nadšeným jásotem a souhlasily pomoci nastolit trvalý mír.

Všichni malí i velcí indiáni přišli oslavit ukončení letních prázdnin hrou na motivy klasické šipkované pořádané Sokolem Marefy v sobotu 29.8.2015. Celkem čtyřicet dětí se vydalo po malých skupinkách na dobrodružnou stezku. V cestě jim stálo devět nelehkých úkolů, které hluboce prověřily jejich schopnosti. Týmovou spolupráci si vyzkoušely při malování kmenové vlajky a hledání indiánských symbolů ukrytých po cestě za dobrodružstvím. Mrštnost, hbitost a zdatnost ukázali malí odvážlivci při hodu tomahawkem, zdolávání opičí dráhy a střelby z luku. Jako správní indiáni se děti snažily poznat stopy zvířat, přichystat správně dřevo na slavnostní oheň a lovit dravé ryby.

Všechny děti šikovně zvládly nelehké úkoly a dorazily k poslednímu stanovišti, kde pomocí posvátné hlíny zakopaly válečnou sekeru na věčné časy.

Opékání špekáčků bylo hezkým závěrem vydařeného dne.